Tussendoortjes
Artikel
louisetteblikkenhorst
Artikel
12/13/2019
4 min

Trek in tussendoortjes

12/13/2019
4 min

Vol goede moed ben je begonnen aan een koolhydraatarm en vetrijk voedingspatroon maar het lukt je maar niet om van de tussendoortjes af te blijven. In dit artikel leg ik uit wat je eraan kunt doen.

Discipline?

Je hebt al veel goede dingen gehoord over het Keto Leefstijl Programma en het ketogeen dieet. Overal ter wereld komen mensen van hun overtollige kilo's af maar ook (deels of helemaal) van hun medicatie en gezondheidsproblemen. Dat wil jij ook! Je leest erover, kijkt er filmpjes over, praat erover, denkt erover en op een dag ga je het doen. Enthousiast begin je met minder koolhydraten eten, je voegt al wat extra vetten toe en je wacht af wat er gaat gebeuren.... Na een aantal dagen wordt je discipline ernstig op de proef gesteld want je hebt steeds maar zo'n zin om tussen de maaltijden in te eten. Je vraag je af hoe andere mensen dit in hemelsnaam kunnen volhouden en wat jij dan verkeerd doet.

In mijn vorige blog legde ik het verschil uit tussen koolhydraatarm en ketogeen. Lees dat nog eens door en ga na of wat jij doet koolhydraatarm is of ketogeen. Hieronder geef ik je vier tips om ervoor te zorgen dat je geen honger meer hebt tussendoor.

4 Tips

Lees deze tips eens door en kijk welke voor jou een verbeterpunt zijn. Voer ze niet allemaal tegelijk uit maar begin met één tip en als die nog niet de oplossing is, probeer dan nog een tip uit en zo verder. Uiteindelijk heb je dan een paar stappen gezet die je uitvoering van het ketogeen dieet verbeteren en zo meer resultaat opleveren.

1. Tel je koolhydraten 

Wil je echt over naar vetverbranding en ketose dan zal je een grens moeten aanhouden van maximaal 30 gram koolhydraten per dag. Als je niet telt hoeveel koolhydraten er in je voeding zitten dan schiet je al snel voorbij de 30 gram. Dus hoe vervelend dit klusje ook is, ga ze tellen. Een app zoals Myfitnesspal of de Eetmeter kan je daarbij helpen.

2. Voeg meer vet toe 

Klinkt misschien gek, vet eten om meer vet te verbranden, maar het is echt zo. Vooral in het begin van het proces doe je dit. Je wilt je lichaam trainen om weer vetten te gaan verbruiken. Als je eenmaal goed in de vetverbranding zit en in ketose bent, kan je minder vetten gaan eten. Je wilt uiteindelijk je voorraad lichaamsvet gaan verbranden en niet alleen het vet uit je voeding. Voeg in de eerste weken 1-2 eetlepels gezond vet toe aan je maaltijd (een tussendoortje is géén maaltijd). Je zult dan al snel merken dat je langer verzadigd bent en minder zin hebt om nog iets tussendoor te eten.

3. Eet voldoende eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen voor je lichaam en daar wil je geen tekort aan krijgen. Een simpele rekensom laat je zien hoeveel je nodig hebt. Ga uit van minimaal 1,2 gram (maximaal 2 gram) eiwitten per kilo van je gezonde lichaamsgewicht. Stel dat je gezonde gewicht 70 kilo is dan reken je uit: 70 x 1,2 = 84 gram eiwitten per dag… minimaal. Om bij te houden hoeveel eiwitten je hebt gegeten kun je weer een hulpje zoals Myfitnesspal of de Eetmeter gebruiken.

4. Vermijd zoet 

Er zijn volop recepten te vinden voor keto-muffins, low carb cheesecake of koolhydraatarme chocomousse. Daar zit dan lekker veel vet in, en ook nog eiwitten op smaak gebracht met een hoeveelheid erythritol, xylitol of stevia. Ideaal... zou je zeggen. Ook al bevat zo'n snack geen suiker en nauwelijks koolhydraten de smaak is wel zoet. Door regelmatig dit soort dingen te eten blijft je zoetbehoefte bestaan en is het moeilijker om eraf te komen. Dit geldt ook voor koolhydraatarme siropen of light frisdranken. De zoete smaak zorgt er tevens voor dat je alvleesklier insuline gaan produceren, en dit remt de vetverbranding. Het beste is zoet zoveel mogelijk vermijden. Je zult zien dat je binnen een paar dagen al gewend bent.

Stress of ziekte

Heb je alle tips opgevolgd en eet je helemaal ketogeen maar heb je nog steeds een hang naar koolhydraten? Of voel je je helemaal niet goed bij dit dieet? Dan kan er meer aan de hand zijn. Een actief immuunsysteem zorgt ervoor dat de vraag naar glucose in het lichaam stijgt. Hierdoor krijg je steeds een signaal dat er koolhydraten gegeten moeten worden. Het immuunsysteem zal eerst tot rust moeten komen. Pas dan is het lichaam in staat om effectief op de vetverbranding over te gaan.

Zit je midden in een hevige stressperiode? Of heb je door een emotionele gebeurtenis een chronisch stresspatroon ontwikkeld? Stress zorgt voor de aanmaak van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Deze hormonen geven de lever opdracht om nieuwe glucose aan te maken voor extra energie. Dus ook al eet je nog zo koolhydraatarm, in deze situatie maakt je lichaam zelf suiker. Het is makkelijker gezegd dan gedaan maar je stressrespons zal verlaagd moeten worden. Zorg ervoor dat je iets gaat doen wat je stress vermindert. Voor de een is dan yoga, voor de ander hardlopen of een lekkere wandeling maken. Als het maar iets is waar jij van ontspant. Of misschien moet je een knoop doorhakken en een situatie veranderen. Spelen er chronische stressproblemen dan is het goed om daar begeleiding bij te zoeken.

Schildklierproblemen

Tot slot kunnen ook chronische schildklierproblemen ervoor zorgen dat je niet lichaam niet bereid is om uit de glucoseverbranding te komen en naar vetten om te schakelen. Vermoed je dat er bij jou iets aan de hand is met je schildklier maak er dan werk van. Je kunt beginnen bij je huisarts maar ik raad je aan om naar een goede therapeut te gaan die een compleet beeld van je schildklier kan vormen door een uitgebreid bloedonderzoek te doen. Hierbij wordt geprikt op TSH, T4, T3, rT3 en eventueel antistoffen. Ook andere factoren worden meegenomen in de beeldvorming.

In alledrie de bovengenoemde situaties is mijn advies om naar een ketoprofessional te gaan. Zo'n therapeut is in staat om de puzzel te leggen van wat er bij jou speelt. Voordat je aan een ketogeen dieet kunt beginnen moeten er eerst andere zaken opgelost worden. Pas dan lukt het om goed in de vetverbranding en in ketose te komen. Hier vind je een ketogeen therapeut bij jou in de buurt.

Categorieën