Happy Brein
Artikel
louisetteblikkenhorst
Artikel
08/01/2018
2 min

Happy brein

08/01/2018
2 min

Wat zie je als je kijkt naar spelende kinderen? Onbevangen enthousiasme voor het leven. Vrolijkheid, beweging, energie. Wat is het heerlijk om je zo te voelen!

Levensenthousiasme

Door allerlei factoren in het leven gaat dit levensenthousiasme verloren. Het leven brengt je regelmatig uit je evenwicht. Soms een klein beetje, soms heel veel. De een maakt veel heftige dingen mee en ervaart nog steeds levensvreugde. De ander is na een kleine tegenslag helemaal de kluts kwijt. Hoe kan dit zo verschillen per mens? Er zijn natuurlijk heel veel redenen te noemen zoals persoonlijkheid, opvoeding, traumatische ervaringen, stressgevoeligheid en nog een paar factoren. Elke dag een gelijkmatig leven leiden waarbij je nooit prikkels ervaart die je laten balanceren is niet gezond. Na een duw weer terug in balans komen, dat is gezondheid.

Homeostase

Je hersenen reageren op allerlei prikkels die ervoor zorgen dat regelsystemen in je lichaam je weer in balans brengen. Die staat van dynamische balans noemen we homeostase. Homeostase is het vermogen om het interne milieu in evenwicht te houden ondanks veranderingen in de omgeving waarin je je bevindt. Denk aan kou, warmte, honger, dorst, beweging, stilzitten, emotionele prikkels, gevaar om maar een paar dingen te noemen. Als deze prikkels worden waargenomen dan gaat de stress-as aan. Een cascade aan reacties volgt die er uiteindelijk voor moeten zorgen dat die prikkel uitdooft en de rust hersteld wordt. Een paar voorbeelden. Bij kou ga je rillen (lichamelijke reactie) of je loopt naar de kast en pakt een warme trui (beslissing nemen). Bij honger ga je iets eten (beslissing nemen) of je lichaam gaat intern op zoek naar brandstof om verder te kunnen functioneren (lichamelijke reactie). Bij emotionele stress ga je op zoek naar een oplossing of je lichaam probeert het te reguleren met allerlei stoffen zoals hormonen en neurotransmitters en daaruit voorkomende lichamelijke reacties.

Energie

Een lichamelijke reactie bij een prikkel of het nemen van een beslissing kost energie. Als je beschikt over genoeg energie, dan lukt het je lichaam eerder om die reactie af te ronden en weer in homeostase te komen. Ook het nemen van de juiste beslissing voor jezelf hoort bij gezondheid. Dat kan zijn een goede keuze maken in je dagelijkse voeding. Maar ook een veel grotere beslissing zoals die baan opzeggen die je al jaren niet meer leuk vindt en iets nieuws gaan zoeken. Ook hiervoor heb je energie nodig. Zelfs, een goed en zonnig humeur hebben kost je energie.

Permissive brain

Laat energie nou net zijn wat je volop krijgt als je gaat leven volgens het Keto Leefstijl Programma. Niet omdat het een wonderdieet is met ongelofelijk mooie beloftes. Maar omdat deze leefstijl is hoe een mens eigenlijk zou moeten leven. We zijn ontworpen om gezond te zijn. Die levenskracht en dat zelfherstellend vermogen is wat geactiveerd wordt als je de juiste omstandigheden biedt. De processen en systemen in je lichaam gaan optimaal werken en je brein krijgt de boodschap dat alles goed functioneert. Dat gebeurt onder andere door de energievoorziening in je lichaam. Omgekeerd zal een brein dat lekker veel energie krijgt toestemming geven aan je lichaam om die processen goed uit te voeren. Dit noemen we een ‘permissive brain’. Dat is een brein dat het nemen van de juiste beslissing toestaat, het lichaam laat bewegen, vrolijkheid als basisemotie gebruikt en zorgt voor gezondheid.

Mijn motivatie

Dit is waarom ik zo enthousiast ben over keto. Deze manier van leven maakt dit allemaal mogelijk. William Banting (1797-1878) merkte dit ook en publiceerde daarom zijn boek “Letter on Corpulence addressed to the Public”. Voorin schreef hij: This letter is respectfully dedicated to the Public simply and entirely from an earnest desire to confer a benefit on my fellow creatures.” Vrij vertaald zegt hij dat hij eenvoudig en oprecht zijn medemens wil laten delen in het voordeel wat hier te behalen valt. Dit is ook precies mijn motivatie. Jou de energie laten ervaren om weer gezond te worden, goede beslissingen te nemen, te willen bewegen en vrolijk te zijn!

Categorieën