Keto en griep
Artikel
louisetteblikkenhorst
Artikel
11/17/2019
1 min

Ketogeen dieet tegen griep

11/17/2019
1 min

Het ketogeen dieet krijgt steeds meer fans maar het griepvirus is er niet zo blij mee.

Ketonen en het immuunsysteem

Uit een onderzoek bij muizen is gebleken dat als ze voeding kregen wat koolhydraatarm en vetrijk is en in ketose raken (dus ketonen aanmaken), dat ze beter zijn beschermd tegen griep. Ketonen activeren in het immuunsysteem de gamma-delta T-cellen. Hierdoor wordt de slijmproductie in de luchtwegen verhoogd waardoor het griepvirus Influenza-A beter gevangen kan worden. Influenza-A is het gewone griepvirus waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken raakt en je symptomen krijgt als keelpijn, hoesten, rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn. Zoals het er nu naar uitziet is de kans om griep te krijgen lager maar is ook de overlevingskans hoger. Ter vergelijking, een koolhydraatrijk dieet had niet hetzelfde effect.


Hoe zit dat precies?

Voor de mensen die willen weten hoe het precies zit: Het ketonlichaam bèta-hydroxybutyraat (BHB) is naast een energiemolecuul ook een signaleringsstof. BHB wordt aangemaakt wanneer er in het lichaam nauwelijks nog glucose uit de koolhydraatverbranding voorradig is. De stofwisseling schakelt dan over naar vetverbranding waarbij ketonen worden geproduceerd. Je bent dan in ketose. Na een paar weken in ketose te zijn went het lichaam aan de ketonen. Dan kunnen ze ook worden ingezet voor andere doeleinden naast dienen als brandstof. BHB kan als signaalstof ook immuuncellen activeren om zo meer bescherming te bieden tegen ziekteverwekkers. Onderzoeken geven aan dat er nog meer lichaamsprocessen gunstig beïnvloed kunnen worden door BHB. Wil je nog meer weten, klik dan op deze link voor meer wetenschappelijke achtergronden.

Wil jij dat ook?

Lijkt het je wel wat om door gezonder te gaan eten beter beschermd te zijn tegen de griep? Begin dan met het Keto Leefstijl Programma. In dit programma stap je over naar een ketogene leefstijl waar je jarenlang plezier van gaat hebben. Je verliest niet alleen kilo's, maar je gezondheid zal er aanzienlijk van verbeteren. Wil je meer weten over het ketogeen dieet of het online programma? Kijk dan op de website of neem contact op.

Categorieën