Keto in uitvoering
Regelmatig merk ik dat mensen die met een ketogeen voedingspatroon starten, het spannend vinden om meer vetten te gaan eten. Hebben we jarenlang gehoord dat je van vetten dik en ziek wordt, moeten we het dan nu ineens gaan eten? Ja, dat klopt.
Onderzoek toont aan dat het eten van veel gezonde vetten en weinig koolhydraten juist heel gezond is. De combinatie van veel vetten en veel koolhydraten is wel ongezond en dik makend. Je inname van koolhydraten laag houden is dus essentieel voor deze leefstijl. En de eiwitten dan, hoog of laag? Geen van beide, medium is het antwoord. Ik zet een paar punten op een rij.
Koolhydraatarm én vetarm?
Een goed uitgevoerd ketogeen voedingspatroon is gematigd in de inname van eiwitten en hoog in vetten. Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen wat te laag is in vetten zullen zich niet prettig voelen, het is moeilijk vol te houden en uiteindelijk zelfs ongezond. Op die manier kan je ook nooit goed in de vetverbranding komen en ook niet de langdurige voordelen van ketonen ervaren. Wat is een gezonde dagelijkse portie eiwitten? 1,2 à 1,5 gram per kilo van je gezonde gewicht per dag. Intensief sporten en chronische ziekte verhogen de eiwitbehoefte tot wel 2 gram per kilo. Let op, 100 gram kipfilet is niet hetzelfde als 100 gram eiwitten. Gebruik een app zoals MyFitnessPal om uit te rekenen welke hoeveelheden jouw voeding bevat. Je zult zien dat het best veel is wat je moet eten.
Vet lekker
Als je energie uit vetten komt dan is het belangrijk dat je goede vetten eet. Draai je voornamelijk op de vetverbranding dan geeft het lichaam de voorkeur aan enkelvoudig onverzadigde vetten en verzadigde vetten. In een ketogene leefstijl passen deze vetten heel goed. In een koolhydraatrijk voedingspatroon niet. Regulier wordt verteld dat verzadigde vetten ongezond zijn en hart- en vaatziekten veroorzaken. Wanneer het lichaam vet als voornaamste brandstof gebruikt, dan zal het veel sneller de verzadigde vetten verbranden zodat er geen verhoogd risico is. Als koolhydraten als brandstof worden gebruikt, zal het lichaam de verzadigde vetten niet snel gebruiken en kan dit wel een risico vormen.
Met een korreltje zout
De mineraalhuishouding is anders bij iemand die aan koolhydraatarme voeding is gewend. Zout, kalium, magnesium en water worden efficiënter uitgescheiden, wat goed is, als je maar let op voldoende zouten in je voeding. Negeer je deze boodschap dan zal je hoogst waarschijnlijk last krijgen van klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, zwakte en constipatie. Deze symptomen zijn heel eenvoudig te voorkomen en op te lossen door bijvoorbeeld bottenbouillon te drinken of wat meer zout over je eten te doen. Vul ook kalium aan door naast het gewone zout een snufje dieetzout te gebruiken. Heb je last van spierkrampen, vul dan je magnesium aan door volop bladgroenten te eten of eventueel te suppleren. Deze symptomen komen vooral voor als men net is begonnen met het keto voedingspatroon. Dit wordt dan de ketogriep genoemd. Je weet nu wat je kunt doen om die klachten te verhelpen.
Online programma
Vind je het nog spannend om zelf met ketogene voeding te beginnen? Volg dan het Keto Leefstijl Programma en je leert stap voor stap hoe je effectief en veilig een ketogene leefstijl ontwikkelt waar je jaren plezier van zult hebben. Kijk hier voor meer informatie.