Wat niemand mij in twintig jaar behandeling vertelde
Na twintig jaar therapie vond ze verlichting op een plek waar niemand het zocht: haar bord.
Esther (niet haar echte naam) is inmiddels de veertig gepasseerd. De afgelopen twintig jaar bracht ze door in en uit de geestelijke gezondheidszorg. Ze kreeg meerdere diagnoses, waaronder een complexe PTSS, een dysthyme (voortdurende) depressieve stoornis en een eetbuistoornis. Therapieën volgden elkaar op, soms met kleine verbeteringen, maar de zwaarte bleef. De afgelopen twee jaar kampte ze elke dag met eetbuien. Haar gewicht nam in deze periode met 45 kilo toe, en de mentale last woog misschien nog wel zwaarder.
Totdat ze iets ontdekte waar in al die jaren behandeling nooit aandacht voor was geweest: haar voeding.
Koolhydraten beperken
Twee maanden geleden begon Esther met het beperken van koolhydraten. Geen crashdieet, geen rigide schema’s, maar een bewuste keuze voor onbewerkte, koolhydraatarme voeding. Een eerste stap richting een ketogene leefstijl, zoals ze het zelf noemt. Het effect was verbluffend.
Binnen enkele weken verdwenen haar eetbuien. Haar stemming stabiliseerde. De suïcidale gedachten die haar de jaren ervoor hadden achtervolgd, verdwenen naar de achtergrond. Ze voelde zich lichter, helderder, energieker. Ze verloor 10 kilo, maar belangrijker nog: ze vond haar leven terug.
Van overleven naar leven
Esther vertelt in haar eigen woorden:
“Ik ben van overleven naar leven gegaan. De zwaarte, letterlijk en figuurlijk, is van me afgevallen. Ik kan weer meedoen. Ik sta op en voel dat ik besta. En dat komt echt niet alleen door therapie, maar door wat er op mijn bord ligt.”
E-mail aan alle behandelaren
Esther is inmiddels vastberaden: deze ervaring moet gedeeld worden. Ze schreef een persoonlijke e-mail naar alle behandelaren die haar in de afgelopen twintig jaar hebben begeleid, om te vertellen over wat therapeutische koolhydraatbeperking haar heeft gebracht. En ze hoopt dat meer professionals in de GGZ deze kennis durven te omarmen.
Ze verwijst naar het werk van Louisette Blikkenhorst, oprichter van het Ketogeen Instituut Nederland, die zich al jaren verdiept in de rol van ketogene voeding en metabole gezondheid bij psychische en neurologische aandoeningen. Volgens Esther kan dit geen bijzaak meer zijn in de behandeling van mentale klachten. Het is een fundamenteel onderdeel van herstel.
Bijscholing voor behandelaren
Voor behandelaren die zich hierin willen verdiepen start in september de online scholing Metabool & Mentaal Gezond. Deze wetenschappelijk onderbouwde bijscholing is speciaal ontwikkeld voor professionals in de GGZ die willen leren hoe voeding — en in het bijzonder koolhydraatbeperking — ondersteunend kan zijn in de behandeling van psychische klachten.
Klik voor meer informatie over deze scholing op deze link.
Oproep van Esther
Esther sluit haar verhaal af met een oproep:
“Als het voor mij zo’n verschil kon maken, dan kan het misschien ook iets betekenen voor een ander. Ik hoop dat deze kennis meer mensen bereikt.”
Ben je geen GGZ-behandelaar maar ben je of ken je iemand die zich herkent in het verhaal van Esther? Stuur deze blog door naar je hulpverleners en help deze nieuwe inzichten te verspreiden zodat er nog meer mensen mee geholpen kunnen worden.