Tips voor beter slapen in ketose
Ben je begonnen met een ketogene leefstijl en heb je ineens slaapproblemen gekregen? Val je slechter in slaap, of lig je plotseling vaker wakker? Dit kan komen doordat je lijf moet wennen aan de nieuwe stofwisseling. Het is een bijverschijnsel waar veel mensen zich zorgen om maken. In deze blog geef ik je een aantal tips hoe je weer lekker kunt gaan slapen.
Oorzaken van slaapproblemen
Er zijn mensen die voor de switch naar ketogeen eten al slecht sliepen. Oorzaken van een slechte nachtrust kunnen zijn:
- Stress, anxiety, depressie
- Alcohol of misbruik van bepaalde middelen
- Hormonale disbalans
- Bepaalde ziektebeelden
- Medicijnen
- Slaapapneu
- Koffie of andere stimulerende middelen
Ga bij jezelf eens na of de slaapproblemen er voorheen ook al waren en wat de mogelijke oorzaak kan zijn. Sliep je echter prima en werd dat ineens veel slechter toen je met een ketogeen dieet startte? Dit kunnen mogelijke oorzaken zijn:
Ketogriep
Klinkt niet zo fijn! Wat is het? Dit komt vaak voor in de eerste dagen tot soms wel 2-3 weken na aanvang van een ketogeen dieet. Zodra de dagelijkse hoeveelheid koolhydraten beperkt wordt tot maximaal 30 gram komt het lichaam tijdelijk in een energiecrisis. Deze situatie voelt als een griepje en kan zorgen voor slaapproblemen. Je kunt de ketogriep herkennen aan een algeheel gevoel van malaise, spierpijn, hartkloppingen, prikkelbaarheid, slecht geheugen, buiten adem zijn, hoofdpijn en slecht slapen.
Te veel energie
Je wilde meer energie en nu heb je te veel. Nu je minder koolhydraten eet en meer vet gaat je lichaam omschakelen naar een andere energiehuishouding. En wat blijkt? Vetten leveren meer meer langdurige energie. Joepie, zou je zeggen... maar 's nachts kan dat ervoor zorgen dat je wakker ligt en je zelfs energiek en uitgerust voelt, ver voordat je wekker gaat. Gebruik je naast je nieuwe eetpatroon ook MCT-olie of drink je Bulletproof Coffee, dan geeft je dat een energieboost.
Stress door keto en vasten
De plotselinge ommezwaai van glucose- naar vetverbranding kan je lichaam stress opleveren. Zeker als je al last had van stress voordat je begon. Je lichaam wordt ineens in een energiecrisis gestort nu je veel minder koolhydraten eet en moet aan de bak om een nieuwe energiebron te vinden. Start je ook meteen met vasten (Intermittent Fasting) dan wordt de druk nog hoger en dit is stress voor je lijf. Hierdoor maak je meer van het stresshormoon cortisol aan waardoor je 's nachts moeilijker slaapt.
Vochtafvoer
Door het minderen van koolhydraten wordt je voorraad glycogeen aangesproken. Dit is de opslag voor koolhydraten in je lever en spieren. Glycogeen houdt vocht vast, ongeveer 4 gram vocht per gram glycogeen. Nu je glycogeen op begint te raken komt het vocht vrij en moet afgevoerd worden. Dit zorgt ervoor dat je vaker moet plassen... ook 's nachts.
Disbalans elektrolyten
Met het water wat je lichaam loslaat spoelen ook zouten weg. Die zouten worden ook wel elektrolyten genoemd en spelen een rol bij allerlei belangrijke processen. Ze zijn betrokken bij geleiding van zenuwprikkels, de spiersamentrekking, de vochtbalans en de regulering van de PH-balans. Elektrolyten zijn onder andere: natrium, kalium, magnesium en calcium. Een disbalans of een tekort zorgt voor de symptomen van de ketogriep.
Tips om beter te slapen
De slaapproblemen bij de start van een ketogene leefstijl zijn meestal tijdelijk. Duurt het je te lang of heb je er veel last van dan volgen hier tips om beter te slapen.
Eet niet te laat
Zorg ervoor dat je niet eet in de uren voor het slapen gaan. Het liefst eet je niets meer na 19.00 uur. Zo kan je spijsvertering zijn werk doen en kan je alvast wat van de energie verbruiken die je net hebt binnengekregen.
Geen cafeïne 's avonds
Cafeïne stimuleert de vetstofwisseling onder andere door de stimulatie van adrenaline. Hoera! Goed nieuws, zou je zeggen... Klopt, maar het effect van cafeïne werkt lang door en als je het in de avond drinkt dan blijf je nog enige tijd vetten verbranden. En die vetten leveren dus veel energie wat je 's nachts dan weer wakker houdt. Ook geeft de cafeïne een prikkel aan je bijnierschors waardoor er extra cortisol wordt geproduceerd en dat zorgt weer voor een stressprikkel. Het remt ook de aanmaak van melatonine, je slaaphormoon. Allemaal niet handig als je lekker wilt gaan slapen. Idealiter drink je na 14.00 uur 's middags geen koffie meer. Ook zwarte en groen thee bevatten cafeïne. Probeer eens wat lekkere kruidentheetjes uit die je helpen ontspannen.
Regel je elektrolyten
Zoals gezegd, je verliest elektrolyten doordat je ook meer vocht afvoert en het tekort aan die elektrolyten zorgt voor de verschijnselen van de ketogriep. Drink meer water zolang je de klachten hebt en vul ook je elektrolyten aan. Daar bestaan allerlei supplementen voor maar het eenvoudigst is om over je maaltijd een snuf extra zout (liefst Keltisch zeezout of Himalaya zout) te doen én een snuf dieetzout. Dieetzout is zout wat minder natrium bevat en meer kalium. Met deze twee snufjes vul je zonder veel gedoe en kosten al twee elektrolyten aan. Alle elektrolyten komen voor in groenten, vooral in bladgroenten. Zorg dus dat je een goede portie ervan binnenkrijgt op een dag. Dagelijks een kopje zelf getrokken botten- of kippenbouillon levert je ook zouten en mineralen en is ook meteen goed voor je darmen. Heb je nog steeds last van de ketogriepklachten, dan kan je gaan suppleren met magnesium citraat. Neem je dit in voor het slapen gaan dan draagt dat ook bij aan ontspanning en betere slaap. Calcium hoeft meestal niet aangevuld te worden maar natrium, kalium en magnesium wel.
Lichtmanagement
Onder invloed van de schemering en het donker produceert je lichaam het hormoon melatonine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je inslaapt en doorslaapt. Heb je een tekort aan melatonine dan lukt goed slapen niet. Ook hier is suppleren meestal niet nodig. Kunstlicht blokkeert de aanmaak van melatonine. Vooral het blauwe licht van de TV, mobiele telefoon, computer en tablet doen dat. Probeer eens of je beter slaap door 's avonds eerder te stoppen met kijken naar je schermen. Heb je de functie 'Night Shift' op je telefoon en andere schermpjes stel die dan in. Die zorgt ervoor dat je scherm 's avonds minder blauw licht afgeeft en wat geler wordt. Zit die functie er niet op, ga dan op zoek naar de app 'f.lux'. Zorg ook voor minder felle of witte verlichting in je huis. Of gebruik een dimmer. Zonder al dat felle licht wordt melatonine beter aangemaakt en slaap je beter.
Zorg voor rust
's Avonds laat nog sporten activeert je lichaam te veel waardoor weer adrenaline en cortisol worden aangemaakt. Inmiddels weet je dat die twee hormonen je wakker houden. Zorg in de laatste uren van je dag dat je tot rust komt en ontspant. Werk ook niet te lang door en stop op tijd. Lees een goed boek, ga nog een blokje om of doe wat ontspannende oefeningen zoals yoga. Kom je tot rust door het kijken van een goede film? Overweeg dan eens een oranje bril te kopen die het blauwe licht van je TV filtert. Breng regelmaat aan in je slaapritme, je biologische klok is niet berekend op te veel variatie in slaaptijden. Af en toe een nachtje laat kan geen kwaad, maar zorg op de andere dagen voor min of meer vaste slaaptijden.
Eet meer koolhydraten
Dat klinkt tegenstrijdig want die wilde je nu juist minderen. Waarschijnlijk is de overgang van een normaal Westers voedingspatroon met veel koolhydraten naar een ketogene leefstijl iets te heftig voor je. Zorg voor een afbouwfase waarin je stap voor stap minder koolhydraten gaat eten. Op die manier kan je lichaam rustig wennen aan de nieuwe situatie en ervaar je minder stress ervan. Ook de ketogriep kan je hiermee grotendeels voorkomen. Het Keto Leefstijl Programma helpt je hierbij door middel van fases. De derde fase is pas de ketogene fase. Zo maak je gemakkelijker de switch naar vetverbranding en houd je het veel beter vol.
Probeer ook eens om de meeste van je koolhydraten 's avonds te eten. Zorg voor wat meer groenten van de van Oranje A lijst (zie de Keto Leefstijl Lijsten), of wat fruit van de Oranje B lijst. Op die manier daalt je bloedsuikerspiegel 's nachts niet te veel. Een te lage bloedsuikerspiegel in de nacht is een stressprikkel en dan komt er cortisol (daar is ie weer) vrij en schiet je wakker.
Keto Leefstijl Programma
Het programma is opgebouwd in vier fases. Fase 1 is bedoeld als nulmeting en om je doelen te stellen. In die week verander je nog niets aan je voeding. De tweede fase laat je beginnen met het volgen van de Keto Leefstijl Lijsten. Je eet hierdoor al veel minder koolhydraten maar nog niet zo weinig dat je er ketogriep van krijgt. Pas in de derde fase beperk je de koolhydraten tot maximaal 30 gram per dag waardoor je in ketose kunt komen. Doordat de overstap naar vetverbranding en ketonen langer duurt, kan je stofwisseling eraan wennen en heb je veel minder last van de vervelende verschijnselen van de ketogriep waaronder slaapproblemen. Je zult zelfs merken dat je tijdens het programma beter gaat slapen dan ooit. In Fase 4 heb je dan blijvend je nieuwe leefstijl ontwikkeld en komt er weer wat meer ruimte voor gezonde koolhydraten zodat je er jaren mee vooruit kunt.
Wil je een grotere kans van slagen van je goede voornemens om slanker, gezonder en energieker te worden? Meld je dan aan voor het Keto Leefstijl Programma.
Slaapproblemen? Zoek hulp
Heb je al lange tijd slaapproblemen, los van een ketogene leefstijl? Praat eens met je arts maar laat je niet te snel slaapmiddelen voorschrijven. Wil je op zoek naar de oorzaak en het mechanisme achter je slaapproblemen? Ga dan op zoek naar een goede orthomoleculaire therapeut. Die kan je helpen met in kaart brengen wat de de achterliggende reden is en hoe je beter kunt gaan slapen.