Koolhydraatarm gevuld speculaas

Dit is hét succesrecept van gecertificeerd Ketotherapeut Christa Septer. Na vele malen deze speculaastaart gemaakt en verbeterd te hebben, deelt Christa haar recept met de lezers van dit blog. En het resultaat mag er zijn! Koolhydraatarm gevuld speculaas, een heerlijke traktatie in de Sinterklaastijd.

Recept

Recept voor rond bakblik van 20cm doorsnee. Heb je een bakvorm van 24cm doorsnee, doe de hoeveelheden dan maal 1,5.

Week tot dag van te voren maken: de amandelspijs

  • 200 gram blank amandelmeel
  • 2-4 eetlepels erythritol naar smaak
  • Dopje vanille aroma
  • Dopje amandelaroma
  • 2 eiwitten
  • Rasp van 1 biologische citroen

Alles goed mengen en tot een bal maken. In plastic folie in de koelkast leggen. Amandelspijs wordt lekkerder als het enkele dagen in de koelkast ligt te rusten, dan trekken de smaken goed in.


De dag van het bakken

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een bakblik van 20cm doorsnee, bakpapier op de bodem en goed wat boter langs de randen.

Meng in een schaal:

  • 200 gram amandelmeel (ongeblancheerd geeft een mooier kleurcontrast met het spijs)
  •  100 gram bruine erythritol (Sukrin gold, steviala sweet brown)
  •  Speculaaskruiden naar smaak (ik doe zeker 4 eetlepels)
  •  Een flinke snuf zout
  •  90 gram ongezouten harde roomboter in blokjes
  • Een klein scheutje melk/amandelmelk/slagroom mocht het wat droog voelen na kneden

Kneed alles goed, totdat het een deeg is en alle boter gesmolten is door het meel heen. Verdeel het deeg in twee delen. Gebruik 1 deel om de bodem van je bakblik te bekleden. Laat de randen iets omhoog komen. Verdeel de spijs erover (niet hoger dan de opstaande randen). Verdeel het andere deel van het bruine deeg erover. Bestrijk met wat eiwit en versier eventueel met halve amandelen of amandelschaafsel.

Zet de taart voor 40-45 minuten in de oven. Snij de zijwanden los als hij klaar is en laat goed afkoelen. Ook al ruikt het heerlijk, afgekoeld is het mondgevoel beter, want dan is de bovenkant een beetje uitgehard.

Goed in te vriezen in porties (mocht het je lukken hem niet in zijn geheel te verorberen in 2 dagen ;-)).

Eet smakelijk!

Christa

Tip

Heb je amandelspijs over (of ben je zo slim geweest om extra te maken), rol het dan in een staaf en leg hem even terug in de koelkast. Als hij weer is uitgehard, snijd dan plakjes van ca 1,5cm dik, rol ze door de erythritol en leg ze voor 7-9 min in de oven. Voilá, je hebt ook wat koolhydraatarme Weespermoppen.



Recept en foto: Christa Septer